Hennie de Vries

leerkracht

“Op de Kanschool mag je zijn wie je bent”

De JB Kanschool is een streekschool. Heel laagdrempelig en gedragen door leerkrachten en ouders. Samen met de kinderen vormen wij de “gouden driehoek”. We hebben als leerkrachten een gemêleerd team van jong en wat ouder, met ieder zijn kwaliteiten. Onder het team heerst een warme en collegiale sfeer. Met z’n allen managen we deze school, die zich kenmerkt door openheid, veiligheid en respectvol omgaan met elkaar.

Sinds dit schooljaar werken de groepen 3 t/m 8 deels op de iPad. Wij zien ICT als middel om ons onderwijs mede goed vorm te kunnen geven. De kinderen verwerken de lesstof hierop. Als team van de JB Kanschool vinden we schrijven met de pen nog altijd van groot belang. Daar wordt dus ook nog de nodige aandacht aan gegeven.

De J.B. Kanschool doet al vele jaren met de stichting Natuurwijs een aantal natuurlessen per jaar in de buitenlucht. Samen met de boswachter van Staatsbosbeheer gaan de kinderen op pad. We gaan meestal naar de Kiekeberg waar de kinderen allerlei opdrachten krijgen en deze samen met ouders uitvoeren. Erg leerzaam.

Achter onze school hebben wij ons “Skoalleboskje” waar ook veel activiteiten plaatsvinden. Denk hierbij aan bijv. paaseieren zoeken, Natuurwijslessen voor de kleuters en bij de sloot waterdiertjes zoeken.

Doordat we een kleine plattelandsschool zijn, werken we met combinatiegroepen. Dat heeft zeker zijn voordelen. Kinderen leren van elkaar. Door de gehele school leren we de kinderen zelfstandig te werken en eigenaar te worden van hun eigen leerproces.

Aan het begin van het schooljaar houden we de zogenaamde “omgekeerde tien minuten gesprekken”. De kinderen met hun ouders krijgen de gelegenheid om over zichzelf te vertellen. Wat vinden zij belangrijk wat de leerkracht moet weten. Vanuit deze informatie en veiligheid en vertrouwen kunnen de kinderen zich ontplooien. Het is een hele eer om als leerkracht daaraan een bijdrage te leveren.

Gewoon jezelf zijn en mogen zijn wie je bent. Dat is de sfeer op de Mr. J.B. Kanschool.